A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) felkérésére hatóságok, informatikai cégek, civil szervezetek és gyerekek fogtak össze, hogy a Biztonságos Internet Nap alkalmából felhívják a figyelmet a biztonságosabb és jobb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira. Az NGYSZ Safer Internet Programja a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézettel és az Országos Rendőr-főkapitánysággal közös sajtótájékoztatóján mutatta be az idei Biztonságos Internet Nap hazai programját.

A Biztonságos Internet Nap – Safer Internet Day (SID) – célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Program (SIP) akciótervének keretein belül több mint 150 országban ugyanazon a napon hívja fel a figyelmet az internet előnyeire és veszélyeire, lehetőséget teremtsen és buzdítsa a gyerekeket olyan pozitív tartalmak létrehozására, melyeket később a családban, iskolában, barátokkal is tudnak használni.

Az internethasználat és -biztonság új, 21. századi tendenciái komoly fejtörést okoznak a szülőknek és a pedagógusoknak, hiszen a hagyományos, jól bevált szabályozási módszerek már nem minden esetben tűnnek életszerűnek. Ezek a gyakran kudarcként megélt tapasztalatok egyre jobban beárnyékolják az internet egyébként igen pozitív és hasznos oldalát.

Az utóbbi években a „biztonságosabb” helyett a „jobb” internet létrehozására került a hangsúly. Ezért a SID idén is közös felelősségünkre fókuszál: mindannyiunk dolga, hogy az internetet egy jobb hellyé tegyük a magunk és egymás, de különösen a fiatalok számára. Ezért is lett 2020-ban ismét a SID szlogenje: Együtt egy jobb internetért!”

Safer Internet Day 2020 promóciós videója: https://www.youtube.com/watch?v=M03BJFjBM3w

Az idei SID magyarországi eseménye mellé álltak: Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Digitális Jólét Program, Microsoft Magyarország Kft., Abacusan Stúdió Oktatásszervező Nonprofit Kft. és a Nemzeti Kibervédelmi Intézet.

Kép_2

A Safer Internet Day (SID) – Biztonságos Internet Nap hazai programjai:

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ), az Európai Unió Safer Internet Programjának (SIP) hazai konzorciumvezetője figyelemfelkeltő eseményt szervezett erre a napra a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Főépületében, amelyen szakemberek, döntéshozók, pedagógusok, gyerekek, a sajtó, illetve a téma iránt érdeklődők vettek részt. A rendezők hazai intézményeket, gyermekvédelmi szakembereket, játékszakértőket, webes biztonsági szakembereket, de távközlési cégeket, internetszolgáltatókat, non-profit szervezeteket és multinacionális cégek képviselőit is várták az eseményre.

A téma szakértői megvitatták, hogy a fiatalok online tevékenységében mi a példaértékű, mi a hasznos, és mi nagyon káros. Tapasztalatokat cseréltek, ötleteket adtak egymásnak a krízishelyzetek megoldására.

A SID budapesti rendezvényén Kurkó Zsuzsánna, a  Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Safer Internet Program projektkoordinátora köszöntötte a résztvevőket, és elmondta, hogy mára már hagyománnyá vált a Safer Internet Day, vagyis a Biztonságos Internet Nap. Kiemelte, a nap célja, hogy felhívjuk a figyelmet az internet helyes használatának fontosságára, és arra, hogy ennek elsajátítása mindannyiunk közös felelőssége. Ugyanilyen fontos, hogy akárcsak a valós életben, az internet virtuális, arctalan tereiben is tiszteljük egymást.  Megköszönte a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek, hogy a rendezvény számára a helyszínt biztosította, továbbá a Digitális Jólét Programnak, a Microsoft Magyarország Kft.-nek, az Abacusan Stúdió Oktatásszervező Nonprofit Kft-nek, hogy az esemény mellé álltak.

Kép_4

Kurkó Zsuzsánna beszélt a SIP 2019-es eredményeiről is. A Program oktatói tavaly több mint 30 000 felhasználóhoz jutottak el oktatásokon, foglalkozásokon, rendezvényeken keresztül. A  28 542 gyerek mellett 5714 tanárt, szülőt és döntéshozót is továbbképeztek, 220 különböző budapesti és közel 100 vidéki helyszínen, összesen 1352 alkalommal.

Az idei SID-re több érdekességgel is készültek a szervezők. A rendezvényen két kerekasztal-beszélgetést tartottak az alábbi témakörökben. 

„Miért félnek a felnőttek, és miért olyan bátrak a gyerekek?” A moderátor Dr. Bányász Péter, az NKE Közszervezési és Infotechnológiai Tanszék munkatársa volt.

Meghívott beszélgetőpartnerek: dr. Farkas Attila Erik, a DGYS, a Digitális Jóléti Program állandó szakértője, dr. Ságvári Bence, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa, Csanak Gabriella, a Microsoft Magyarország Kft. marketing- és operációs igazgatója, Nagyné Szabó Etelka szakértő, szaktanácsadó, a Nemzeti Pedagógus Kar országos elnökségi tagja és Laboncz Márton, diák voltak.

Kép_3

A kerekasztal résztvevői egyetértettek abban, hogy a gyerekek eredendően bátrabbak az online térben, a szülők pedig inkább tartanak a kockázatoktól. Annak érdekében, hogy a bátorság ne vakmerőségben és valódi problémákat okozó felesleges kockázatok vállalásában nyilvánuljon meg, a szülők aktív szerepvállalására van szükség a gyerekek digitális készségeinek, médiatudatosságának fejlesztésében. A szülőknek, amennyire lehet - a pedagógusokkal együtt - a gyermekük "digitális mentorává" kell válniuk. Nem csak abban kell segíteni őket, hogy mit ne csináljanak az interneten, hanem abban is, hogy miként tudják a lehetőségeket arra használni, hogy a munkaerőpiacon sikeres, az élet egyéb területein pedig nyitott és elégedett felnőttekké váljanak. 

A második kerekasztal-beszélgetés: „Hackerek és kéretlen tartalmak a világhálón” moderátora dr. Lengyel Márk ügyvéd volt, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat tagja. 

Meghívott beszélgetőpartnerek voltak: dr. Bencsik Balázs, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet vezetője, dr. Kiss Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Kriminológiai Tanszék tanársegédje, Marosi-Bauer Attila CEO, Hacktivity Conference és Németh Ágnes rendőr ezredes, az ORFK Bűnmegelőzési Osztály vezetője voltak.

Kép_6

A beszélgetés egyik kérdése az volt, hogy az utóbbi 5-10 évben az internet általánosságban biztonságosabb hely lett-e, és biztonságosabb lett-e a gyerekek számára. A résztvevők úgy látták, hogy a világháló egyre több mindent kínál, egyre hasznosabb, de ezzel együtt egyre több kockázatot és veszélyt is rejt magában. Mit tehetnek akkor a szülők és a gyermekek? A kerekasztal résztvevőinek erre a kérdésre egyhangúan az volt a válasza, hogy a kérdés megoldását nem a technikától, hanem az emberi hozzáállástól, kapcsolatoktól remélhetjük: a gyerekek legyenek tisztában azzal, hogy muszáj minden kattintás előtt gondolkodniuk, a szülők gyermekeikre fordított figyelmét pedig az online tér egyetlen megoldása sem pótolja.

A rendezvényen a szülőknek és pedagógusoknak interaktív előadást is tartottak neves szakemberek, így dr. Ságvári Bence, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa: „Amikor a kevesebb több (kéne legyen). A ’sharenthood’ kockázatairól”; Perlaki Gyula, Microsoft Magyarország, Account Technology Strategist: "5 perced van még játszani!!!" és Tímár Borbála, a Magyarország Digitális Gyermekvédelmi Stratégiájának pedagógiai szakértője: „Szülőnek lenni a digitális korban” címmel. Filmvetítés és kibeszélő is volt a Digitális Jólét Program keretében általános iskolások részére.  Az 5-6. évfolyam számára a téma az „Influencerek”, míg a 7-8. osztályosoknak a „Testképzavar” volt. Az előadók Pethő Áron és Halász Henrietta, a Digitális Gyermekvédelmi Stratégia NETMENTOR programjának képzői voltak.

Kép_11

Kép_29

Kép_30

 

A 2020-as Safer Internet Day programjai: https://www.youtube.com/watch?v=ReB1Ni2lqhU

A Kód Teátrum, az Abacusan Stúdió Oktatásszervező Nonprofit Kft amatőr társulata a Mazsi’s Journey című színdarabot adta elő középiskolásoknak.

Kép_21

Kép_22

A darab egy középiskolás blogger lány élményeiről, tapasztalásairól szólt. Őt is megismerhettük  a darabból, és kiderült, hogy miért is kezdett bele a blog írásába.   A nézők is szembesülhettek azzal, hogy a blog mögé "rejtőzés" sem véd meg az alattomos csapdáktól, kudarcoktól.

A helyszínen ki lehetett próbálni a nyertes játékokat, a Microsoft Magyarország Kft. játékait, az Abacusan robotépítést és az Óriás Lájkvadász társasjátékot is.

Kép_26

Kép_20

Kép_17

Kép_27

A SIP magyarországi konzorciuma a 2020-as Biztonságos Internet Nap alkalmából egy játékkészítő és egy videópályázatot is hirdetett hazai általános és középiskolások számára. 

A játékkészítő pályázat célja az volt, hogy a gyerekek kreativitását kihasználva olyan, gyerekek által megtervezett offline játékok szülessenek, amelyekkel majd az osztályban, barátokkal, családi körben is játszani lehet. A pályázat témája: „Ismerd meg jobban a téged körülvevő kiberteret!”  

A videópályázatban maximum háromperces kisfilm elkészítését kértük, mellyel a fiatal felhasználókat szerettük volna aktív fellépésre buzdítani, hogy a közösségi tér lehetőségeit és előnyeit kihasználva valós problémákra bátran merjenek reagálni, hasonlóan az influencerekhez. A beérkezett kisfilmeket szakmai zsűri értékelte, a díjátadóra a Biztonságos Internet Nap rendezvényén kerül sor, ahol a szervezők a díjazott munkákat be is mutatták. A videópályázat témája: „Másképp viselkednek-e a kibertérben a felnőttek? Ha igen, szerinted miért?”

 A pályázatokra összesen közel 50 munka érkezett be az ország minden területéről. A legkreatívabb és legötletesebb alkotásokat felső tagozatos általános iskolások adták be.  

Kép_48

Kép_47

Kép_46

Kép_43

A zsűri a döntését a kisfilmeknél szakmai szempontokra alapozta (tartalom, technikai megoldások, kreativitás, tudatosság megjelenítése, időkeret és a szoftver adta lehetőségek kihasználása stb.), emellett figyelembe vette, hogy a pályamunka egyéni vagy csoportos alkotás volt-e, és hogy mennyi munkát fektettek bele az alkotók. A zsűri egy-egy kategóriában nem osztott ki minden díjat, minden kategóriában csak a legjobbakat díjazták.

A videópályázat három kategóriájában összesen 330 000 Ft pénzdíjat osztottak ki.  

A videópályázat díjazottjai:

Általános iskola alsó tagozat

  1. Hegedüs Réka, Sztehlo Gábor Evangélikus Általános Iskola, Budapest

 Általános iskola felső tagozat:

  1. Cserkuti Péter, Török Ignác Gimnázium, Gödöllő
  2. Tóth Patrik, Kőbányai Harmat Általános Iskola, Budapest
  3. Vad Márton, Hajdúszoboszlói Gönczy Pál Sport és Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Hajdúszoboszló
  4. Küzmös Alexandra Edit, Encsencs-Penészlek-Nyírvasvári Általános Penészleki Tagintézménye,

       Penészlek

Középiskola:

  1. Peresztegi Hanna, Kőbányai Szent László Gimnázium, Budapest
  2. Lukácsy Bálint, Lukácsy Balázs, Gábriel Tamás, Kottán Kornél Révai Miklós Gimnázium és Kollégium, Győr, Budapest
  3. Toldi Bálint Gergő, Újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium, Budapest
  4. Bartúcz Anna, Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium, Cegléd
  5. Palánki Áron, Fehérlófia Waldorf, Nemesvámos
  6. Kis Ferenc Mátyás, SZTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Budapest

A zsűri a döntését a játékkészítő pályázatnál szakmai szempontokra alapozta (kreativitás, élmény, grafika, játékszabály pontos leírása), emellett figyelembe vette, hogy a pályamunka egyéni vagy csoportos alkotás volt-e. A zsűri egy-egy kategóriában nem osztott ki minden díjat, minden kategóriában csak a legjobbakat díjazták.

A játékkészítő pályázat díjazottjai:

A  játékkészítő pályázat három kategóriábanösszesen340 000  Ft pénzdíjat osztottak ki.

Általános iskola alsó tagozat:

  1. Sorosi Zalán, Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona, Sárospatak
  2. Abrakadabra csapat (5fő), Debreceni Benedek Elek Általános Iskola, Debrecen
  3. Balogh Borbála Liliána, Terézvárosi Erkel Ferenc Általános Iskola, Budapest

Általános iskola felső tagozat:

  1. Vágó Liliána, Sárospataki Református Kollégium Általános Iskolája, Sárospatak
  2. Vörös Levente, Szarka Zsófia, Pálinkás Márk, Szabó Dániel Zalán, Szőcs Botond, Handzó Anna Viktória, Lukács Anabella, Szent Györgyi Albert Általános Iskola, Budapest

Középiskola:

  1. Peresztegi Hanna, Kőbányai Szent László Gimnázium, Budapest
  2. 1/13S Csapat, BMSZC Petrik Lajos SZGI, Budapest
  3. EPIC Petric, BMSZC Petrik Lajos SZGI, Budapest
  4. Illyés Gréta, Leonardo Média Akadémia Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola, Nyíregyháza

A nyertesek között összesen 670 000 Ft pénzdíjat osztott ki a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.

Minden díjazottnak ezúton is gratulálunk!