Május 6-tól újra megkezdi munkáját a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvos-csoportja, melynek tagjai évente kétszer utaznak a romániai Hargita megyébe, ahol a megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítik.

2017-ben a szervezet önkéntesei a két út során közel 12 000 vizsgálatot végeztek, a szűrővizsgálatok eredményeképp 58 gyermek esetében javasoltak magyarországi kivizsgálást, gyógykezelést vagy műtétet, és 40 gyermek jutott ingyenesen szemüveghez, melyek elkészíttetését a családok nehéz anyagi helyzete miatt a Szolgálat magára vállalta, több mint 1 210 000 Ft értékben. Az NGYSZ gyermek-neurológusa ezen túlmenően folyamatosan támogatja munkájával a szervezet által felújított csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központot.

Erdély_4_Fotó_Kende_Luca

(Fotó: Kende Luca)

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nőgyógyászati szűrőkamionja is csatlakozik az egyhetes körúthoz. A mobil rendelőben dolgozó orvosok szűréseket, vizsgálatokat végeznek és tanácsadást tartanak. 2017-ben közel 750 nőgyógyászati szűrést végeztek.

Ebből 6 megvizsgált esetben derült fény súlyos elváltozásra/betegségre, ahol esetlegesen műtéti beavatkozásra volt szükség, 30 esetben gyógykezelésre, 125 esetben gyógyszeres terápiára volt szükség. Mindez mutatja, milyen fontos a megelőzés, vagyis a rendszeres szűrővizsgálat. A szükséges műtéteket, gyógykezeléseket a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi kollégák végzik el, akikkel jó szakmai kapcsolatot ápol Szolgálat.

erdely_7

(Fotó: Kende Luca)

 

A nőgyógyászati szűrőkamion fenntartását a Waberer’s International Nyrt. biztosítja, ők végzik a műszaki karbantartást, szervizelést is.

Az orvos-csoport látogatásával egy időben idén is sor kerül a hagyományos Buzánszky Jenő Erdélyi Focikupára Csíkszentdomokoson május 10-11-én, melyet a korábbi években a legendás Aranycsapat utolsó élő tagja, a Gyermekmentő Szolgálat Sport Bizottságának elnöke, Buzánszky Jenő vezetett. Halála után az ő tiszteletére a sporteseményt Buzánszky Jenő Erdélyi Focikupának nevezték el. A korábbi évekhez hasonlóan a győztes csapatokat a Gyermekmentő Szolgálat vendégül látja a Budapest Főváros Önkormányzatával közösen szervezett budapesti Városligeti Gyermeknapon.

Erdély_1_Fotó_Kende_Luca

(Fotó: Kende Luca)

A Gyermekmentő Szolgálat útját idén is segíti az OTP Bank, amely 1994 óta az NGYSZ főtámogatója. Kiemelten támogatja a Gyermekmentő Szolgálat egészségügyi programját, így a májusi erdélyi orvosi körúthoz is ingyenesen biztosít két kisbuszt, egy kisteherautót és gépkocsivezetőket. A Buzánszky Jenő Erdélyi Focikupa nyertes csapatainak ajándék labdákat ajánl fel.

A magyarországi gyakorlathoz hasonlóan a romániai OTP bankfiókokban is adományládákat helyeztek ki, az ezen keresztül befolyt összeg az NGYSZ Romániai Egyesület munkáját segíti.

Az idei erdélyi úthoz a Mercedes-Benz Hungária Kft. ismét gépjárműveket bocsát rendelkezésre támogatásként.

ERdely_6

(Fotó: Kende Luca)