A lemondás oka, hogy a Román Orvoskamara által kiadandó működési engedélyek nem készültek el időre.  

Az Európai Unión belül, ha egy orvos egy másik országban kíván önkéntes orvosi munkát végezni, ehhez szükséges a fogadó ország hozzájárulása, de Romániában a közjegyzői hitelesítések felülhitelesítése is szükséges.

A Gyermekmentő Szolgálat munkája során mindig, minden ország előírásait teljesíti, másképp nem is tehetne. Így természetesen a romániai szabályozást is betartjuk. 1991 óta, első utunktól kezdve, mindig úgy indulunk el az orvoskörútra, hogy látogatásunkat, programunkat bejelentjük, működésünkhöz engedélyt kérünk. A 90-es években a mindenkori román egészségügyi miniszterrel egyeztettünk, a 2000-es években ezt a feladatot a Román Orvoskamara vette át.

Köszönjük Hargita Megye Tanácsának, Tisztiorvosi Hivatalának, a Hargita Megyei Orvoskamarának, valamint a Megyei Kórháznak, hogy megpróbáltak segíteni utunk előkészítésében és az engedélyek határidőre történő beszerzésében. A sok segítség ellenére a határidővel elcsúsztunk. Ezért sajnálatos módon sok gyereket nem tudunk megvizsgálni, sok segédeszközt nem tudunk felírni, sok műtétet nem tudunk időben elindítani.

2019 októberében megyünk legközelebb. A megoldhatatlan egészségügyi problémával küszködő gyerekek szülei e-mailen kereshetik szervezetünket (ngysz@gyermekmento.hu).