Fő programjaink

 1. Egészségügyi program
 2. Gyermekélelmezési program
 3. Nevelőszülői program
 4. Törvény-előkészítési program
 5. Üdültetési program
 6. Képzési és továbbképzési program
 7. Segélyszállítmányok
 8. Más szervezeteknek nyújtott segítség, illetve együttműködés
 9. Rendezvények
 10. Információs és tájékoztatási program
 11. Film, televízió és fotódokumentáció
 12. Kortárs Képzőművészeti Gyűjtemény

 

1. Egészségügyi program

Egészségügy rendelő

Korszerűen felszerelt orvosi rendelőket működtetünk rászoruló gyermekek részére. Jelenleg gyermekneurológiai, gyermekgyógyászati, gyermek fül-orr-gégészeti, foniátriai, audiológiai és logopédiai szakrendelés folyik. A rendelők szakmai teamjében gyermekgyógyász-gyermekneurológus, orr-fül-gége és foniáter szakorvos, gyógypedagógus, gyógytornász és logopédus dolgozik. A szenzoros integrációs terápia erre alkalmas, kompletten felszerelt termekben történik.

A gyermekek fejlesztése, terápiája szükség esetén lovasterápiás foglalkozásokkal is kiegészül fóti Lovasterápiás és Oktató Központunkban, ahol szakembereink több szakterületen tartanak fejlesztő foglalkoztatásokat orvosi javaslat alapján, fogyatékkal élő és sérült gyermekeknek.

2021-ben szakembereink összesen 4467 terápiát, szülői konzultációt és vizsgálatot biztosítottak a rendelőinkben és Lovasterápiás Központunkban 79.448.050 Ft értékben.

Évtizedek óta működő mozgó fogászati rendelőnk feladata olyan gyermekek és fiatalkorúak fogászati szűrése és kezelése, akik lakóhelyük egészségügyi infrastruktúrájának hiányosságai, higiéniás szokásaik vagy más miatt nem részesülnek ilyen ellátásban. Fogorvosaink szájhigiénés felvilágosító munkát is végeznek. 2021-ben 550 gyerek fordult meg mobil fogorvosi rendelőnkben.

2012 óta nőgyógyászati szűrőkamiont működtetünk, melyben orvosaink kezelést, szűrést és tanácsadást végeznek Magyarországon és a határon túl.

2021-ben az egész éves járványügyi helyzet miatt csak korlátozott mértékben tudtuk működtetni egészségügyi programunkat. Az év során 19 magyarországi és külföldi gyermek kivizsgálásának, gyógykezelésének és műtétjének költségeit fedeztük, erre 4.098.663 forintot költöttünk. Mindennapos kapcsolatban állunk a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézettel, a Semmelweis Egyetemmel, az Országos Gerincgyógyászati Központtal és más intézményekkel is.

108 önkéntesből álló orvoscsoportunk Magyarország egész területén tevékeny; évente két alkalommal a romániai Hargita és Bákó megyébe is elutazik, ahol az ottani kórházakban, a Csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központban, óvodákban és iskolákban szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket.  Több alkalommal jártunk Kárpátalján, és Kárpátokon túli területekre is eljutottunk.

2021-ben egészségügyi programunkra 29.758.176 forintot költöttünk.

Képek az egészségügyi programunkról:

Az önkéntes orvos csoport vizsgálatokat végez Erdélyben

Fogászati vizsgálatok a mozgó fogászati buszon

lap tetejére

2. Gyermekélelmezési program

gyermekélelmezés

Szolgálatunk szükség esetén hátrányos helyzetű gyermekek iskolai, illetve óvodai étkezési díját vállalja át. A támogatást a gyermek nevére, közvetlenül az óvodának vagy iskolának folyósítjuk.

lap tetejére

 

 

 

 

3. Nevelőszülői program

Nevelőszülőknél lévő gyermekeink

Modellként működő programunk keretében Pest megyében állami gondoskodásban lévő gyermek családi nevelését biztosítjuk nevelőszülői családokban. Nagy hangsúlyt fektetünk a gyermekek személyre szabott gondozására, nevelésére és fejlesztésére; ennek érdekében a nevelőszülők munkáját gyermek- és egyéb szakorvos, gyógypedagógus is támogatja. Szükség esetén külső szakemberek – fejlesztő pedagógus, gyermekpszichológus, gyógytornász – segítségét is igénybe vesszük. A nevelt gyermekeknek évről évre üdülési lehetőséget, a nevelőcsaládok számára számos kulturális programot biztosítunk. A nevelőszülők számára rendszeresen továbbképzéseket tartunk. Célunk a nevelőszülői hálózat bővítése nevelőcsaládokkal és gyerekekkel. 

Nevelőszülői tájékoztató - 2023 letöltése

lap tetejére

4. Törvény-előkészítési program

Szolgálatunk a gyermekjóléti törvény megszületését megelőző időszakban megjelentette a gyermekvédelemmel kapcsolatos nemzetközi jogszabályok és irányadó dokumentumok gyűjteményét. 1991-1997 között a Miniszterelnöki Hivatallal együtt működtettük a közösen létrehozott Gyermek, Ifjúsági és Családjogi Kodifikációs és Deregulációs Bizottságot. A Bizottság a Népjóléti Minisztériummal közösen kidolgozta a gyermekvédelmi törvényt, melyet a Parlament 1997-ben elfogadott.

Indítványunkra került bele a KRESZ-be a kötelező biztonsági gyermekülés. Szakembereink részt vesznek az Igazságügyi Minisztérium Gyermekbarát Igazságszolgáltatás munkacsoportjában. 2016-ban véleményeztük a Civil Törvény módosítását.

Dolgozunk a gyermekek halláskárosodásának megelőzésével kapcsolatos törvénymódosítás-tervezeten.

Információ a Törvény-előkészítési programunkról

lap tetejére

5. Üdültetési program

üdültetés

Pályázati rendszerben hátrányos helyzetű gyermekek nyári táborozásának biztosításához és a tanintézmények által szervezett erdei iskolák megvalósításához adunk támogatást, 2021-ben 1.420.000 forintot. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek ezekben a táborokban is hasznosan, új ismereteket szerezve töltsék a szabadidejüket.

lap tetejére

 

6. Képzési és továbbképzési program

Orvosok, egészségügyi szakdolgozók, gyógypedagógusok, gyógytornászok, pszichológusok, valamint hátrányos helyzetű gyermekek képzését, továbbképzését végezzük, illetve támogatjuk.

Ösztöndíjprogramunk keretén belül 2021-ben 186 hátrányos helyzetű, de kiemelkedő tanulmányi előmenetelű diák tehetséggondozását segítettük havonta nyújtott ösztöndíj-támogatás formájában.

Szolgálatunk közreműködésével és támogatásával jött létre a Magyar Lovasterápia Szövetség, mely akkreditált lovasterápiás és parasport szakemberképző oktatást végez.  

2009 óta a Gyermekmentő Szolgálat az EU Safer Internet Program (SIP) magyarországi megvalósítására létrejött konzorcium vezetője. A SIP célja az internet és az új online-technológiák használatának – különösen a gyermekek számára való – biztonságosabbá tétele, és a jogellenes, valamint a káros és kéretlen tartalmak elleni küzdelem hatékonyságának biztosítása. Szolgálatunk a programban tudatosság-növelő központként és hotline-ként a gyermekek, szülők, tanárok és a döntéshozók oktatását, felvilágosítását, a program népszerűsítését tűzte ki célul. Ennek érdekében oktatásokat szervezünk, kampányokat indítunk, gyerekpályázatokat írunk ki és konferenciákat rendezünk (www.saferinternet.hu). 2021-ben összesen 10 600 felhasználót oktattunk – offline és online - a biztonságosabb internethasználatra, ez a koronavírus-járvány miatt lényegesen kevesebb volt az előző években megszokott huszonötezres számnál.

A Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjában valósult meg – támogatóink hozzájárulásával – az Élhető Jövő Park kísérleti projekt. A projekt keretében megújulóenergia-forrásokat hasznosító, innovatív energia- és kutatósziget jött létre. Az Élhető Jövő Parkot az E.ON szakemberei, egyetemi kutatók és diákok használják a szél-, víz és a napenergia tanulmányozására, illetve egy komplex decentralizált energiatermelő rendszer vezérlésének, hálózati hatásainak elemzésére. A projekt ugyanakkor 95%-ban biztosítja a Gyermekmentő Szolgálat Lovasterápiás és Oktató Központja energiaellátását.

Képzésre és továbbképzésre 2021-ben 154.507.700 forintot használhattunk fel.

Képek a képzési programjainkról

lap tetejére

7. Segélyszállítmányok

Elsősorban Romániába, a volt Jugoszlávia területére és Ukrajnába juttatunk el segélyszállítmányokat, de vittünk már segélyt Bangladesbe, Horvátországba, Koszovóba és Oroszországba is. 2010/2011-ben jelentős támogatást nyújtottunk az észak-magyarországi árvíz és a Devecser környéki vörösiszap-katasztrófa károsultjainak. 2016-ban Kárpátalja összes szülészetét, valamint 12 Pest megyei és budapesti szülészeti osztályt láttunk el újszülött és kisgyermek hallásszűrő készülékkel.

Képek az ajándékozásokról

lap tetejére

 

8. Más szervezeteknek nyújtott segítség, illetve együttműködés

Szűrővizsgálat Gyimesbükkön

A Gyermekmentő Szolgálat tagjainak kelet- és közép-európai ismereteit, kapcsolatait felhasználva gyakran segítünk más szervezeteknek. Így például részt vettünk az UNICEF és az UNESCO romániai programjainak előkészítésében. Több nyugat-európai szervezet segélyszállítmányához teremtettük meg a megfelelő kapcsolatokat. Kórházak, gyermekotthonok átépítésének, átszervezésének dolgoztattuk ki a terveit, illetve logisztikai hátterét. Teljes egészében mi finanszíroztuk a csíkszentmártoni csecsemőotthon régi épületének átépítését és bővítését, melyben ma a községi óvoda, leányanya-otthon és korai fejlesztő központ működik. Magyarországon és Romániában összesen 7 számítógépes klubot alakítottunk ki és szereltünk fel. 1999 óta támogatjuk a romániai általános iskolásoknak szervezett Kurutty országos tanulmányi vetélkedőt és a Buzánszky Jenő Erdélyi Gyermek és Ifjúsági Focikupát. 2005 óta segítjük a moldvai csángómagyarokat.

Közreműködésünkkel alakult meg a Művészi Társaság.  

Erre a programunkra 2021-ben 9.676.631 forintot költöttünk.

lap tetejére

9. Rendezvények

Rendezvényeket szervezünk hátrányos helyzetű gyerekeknek, ahol szórakoznak, szórakozva tanulnak, ezenkívül megvendégeljük és megajándékozzuk őket. Kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvényünk - melyet 1990 óta a Budapest Főváros Önkormányzattal közösen rendezünk - minden évben három-négyszázezer látogatót vonz a Városligetbe. Erre a programunkra minden évben további 500 nehéz sorsú gyermeket hívunk meg egy hosszabb hétvégére hazai gyermekintézményekből és a környező országokból. A Gyermekek Világnapján minden évben gyerekekkel töltjük meg az Országház Felsőházi termét. A Gyermek- és Ifjúsági Országgyűlést, ahol a gyerekek minisztereket és államtitkárokat interpellálhatnak, az Országgyűléssel közösen szervezzük. Az ugyancsak az Országgyűléssel közösen szervezett „Országházi Gyermekkarácsony” rendezvényre 800 hátrányos helyzetű gyereket hívunk meg az egész országból, illetve a környező országokból, akiket közkedvelt sztárok műsora, ismert sportolók élménybeszámolói, játszóházak és játékos vetélkedők szórakoztatnak a Parlament épületében. Minden karácsonykor 1200 rászoruló gyereket hívunk meg az Operaházba, a Diótörő mesebalettre. A Mindenki Karácsonya rendezvényre rászoruló nagycsaládosokat várunk a budapesti Westend bevásárlóközpontba. Rendezvényeinkről a gyerekek csupa jó élménnyel és ajándékokkal tömött hátizsákokkal távoznak.

Évről-évre jótékonysági rendezvényeket tartunk, melyek bevétele hozzájárul programjaink működtetéséhez. Ezek egyike a karácsonyi színházi jótékonysági est. Kocsis Zoltán születésnapi koncertjét minden év május 30-án a Szolgálatnak ajánlotta fel. 2016-ban bekövetkezett halála után – amikor csak tehetjük – emlékkoncertet szervezünk ezen a napon.

2021-ben a koronavírus-járvány miatt elmaradt gyerekrendezvények helyett – támogatóink jóvoltából - több ezer hátrányos helyzetű gyereknek okoztunk örömöt és meglepetést ajándékcsomagokkal.

Képek a rendezvényeinkről

lap tetejére

10. Információs és tájékoztatási program

KOBAK címmel gyermekekkel összefüggő témákban felvilágosító könyvsorozat adunk ki. Eddig 12 kötet jelent meg, melyek nagy része „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” című, az NMHH-val közösen rendezett nemzetközi konferenciák előadásait tartalmazza. Másik könyvsorozatunknak eddig négy darabja jelent meg, melyek a lovasterápiához, a terápiás lovak kiképzéséhez, a helyes, mind a lovas, mind a ló hátát kímélő lovagláshoz kapcsolódnak.

Együttműködünk a Kiberbiztonsági Koordinációs Tanáccsal és részt veszünk Nemzeti Kiberbiztonsági Fórum munkájában. Szakembereink ugyancsak részt vesznek az NMHH kezdeményezésére megalakult Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal munkájában.

Együttműködési megállapodást kötöttünk a Legfőbb Ügyészséggel, a Belügyminisztériummal és az Országos Rendőr-főkapitánysággal, melynek célja a biztonságosabb kibertér kialakítása a gyerekek, a jövő nemzedékei számára.

Együttműködünk a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel, mellyel közös médiakonferenciákat szervezünk és könyvsorozatot adunk ki, eddig tíz kötetet.

KOBAK Könyv 2008

lap tetejére

11. Film, televízió és fotódokumentáció

Szociálisan nehéz helyzetben lévő gyermekek sorsát dokumentáljuk; kórházak, iskolák és egyéb gyermekintézmények problémáit mutatjuk be. 12 dokumentumfilmet készítettünk gyerekek sorsáról; nyolc évben készítettük el egyenként 12 részes, „Egy-Másért” című televízió-műsorunkat az MTV részére, mely 10-10 olyan magyarországi intézményt mutatott be, melyeknek lakói, és maga az intézmény is támogatásra szorul. A sorozatért Nívódíjat kaptunk. 2015-ben a Gyermekmentő volt a közmédia „Jónak lenni jó!” jótékonysági kampányának a kedvezményezettje. TCR-spotokat készítettünk az internetbiztonság, a környezetvédelem, a drogprevenció, a védőoltások szükségessége és a helyes fogápolás témakörében.

lap tetejére

12. Kortárs Képzőművészeti Gyűjtemény

kortárs - Szűcs Attila

Az 1995-ben alapított gyűjteményünk elismert hazai kortárs művészek, valamint Egyesületünk tagjai által adományozott műalkotásokból áll, s felajánlások révén folyamatosan gyarapszik. A művészek, Bak Imre, Bernát András, Bullás József, Dienes Gábor, Erdélyi Gábor, Fehér László, Gábor Áron, Károlyi Zsigmond, Klimó Károly, Koncz András, Konkoly Gyula, Maurer Dóra, Mazzag István, Nádler István, Nemere Réka, Soós Tamás, Szűcs Attila, Tzortzoglou Georgios és Záborszky Gábor festményét, Pálffy Árpád szobrait adományozta nekünk. A gyűjteményt kiállítottuk a budapesti Brit Nagykövetségen, a bécsi Coutts Bankban és a Frankfurti Nemzetközi Könyvvásáron.

lap tetejére

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület közhasznú szervezet, így a számunkra juttatott adományok az adományozó cégek adóalapjából leírhatók. Az adományokról adóigazolást bocsátunk ki.

A beérkezett adományok elosztásáról, programjaink működtetéséről mindenkor a Szolgálat – feladatát társadalmi munkában végző – elnöksége dönt.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat irattára és pénzügyi elszámolása nyitott, ezért abba – az adatvédelmi törvény és az orvosi titoktartás figyelembevételével – bárki, bármikor betekinthet. 

A Szolgálat tevékenységét segítők valamennyien önkéntes munkával vesznek részt a gyermekekkel kapcsolatos programok megvalósításában.

Kérjük, segítsen Ön is! Köszönjük!

www.gyermekmento.hu

Adószámunk: 19622158-1-42

Bankszámlaszámunk: OTP 11794008-20022002