Ennek megvalósítására az NGYSZ ünnepélyes keretek között hosszú távú együttműködést írt alá a projekt támogatóival, az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoporttal, a HP Magyarországgal és a Mercedes-Benz Hungária Kft.-vel, valamint az oktatási programban részt vevő Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel és az Óbudai Egyetemmel.

Az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoport és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) közös projektjének célja, hogy az NGYSZ fóti Lovasterápiás és Oktató Központjának területén egy mintaprojekt keretében kutatási célokra is alkalmas, megújulóenergia-forrásokat hasznosító erőműparkot és oktatóközpontot hozzon létre, hozzájárulva ezzel a fenntartható energiaellátás elterjedéséhez.

141218_1358w

(A képre klikkelve egy galéria nyílik meg.)

Az ELMŰ kiemelt figyelmet szentel a megújuló energiák, az energiahatékonyság, az elosztott termelés, az energiatárolás és az okos hálózatok (smart grid) területén végzett kutatásoknak, és nagy hangsúlyt helyez innovatív mintaprojektek megvalósítására. A cég a megújulóenergia-források hasznosítását, szerepük növelését regionális, illetve globális szinten a 21. század egyik legfontosabb feladatának tekinti.

A fóti Lovasterápiás Központ területén 300 millió forint felhasználásával kialakított Élhető Jövő Parkot 2013-ban adták át, célja a tapasztalatszerzés, adatgyűjtés, kísérletezés, valamint oktatás és kutatás-fejlesztés.

Az NGYSZ is egyetért a megújulóenergia-termelés kutatásával és alkalmazásával, ezért is támogatja az energiatakarékos megoldások fejlesztését, annak érdekében, hogy Magyarország energiafüggősége csökkenjen.

Az Élhető Jövő Park programba a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és az Óbudai Egyetem is bekapcsolódott, melyek kutatóegyetemi programjainak kiemelt kutatási területe a „fenntartható energetika”. Felsőoktatási intézményekként nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a képzések minden szintjén (alap, mester és doktori képzés) a hallgatók megismerkedjenek a fenntarthatóság és a megújuló energia bázisú energiatermelés kérdéseivel, találkozzanak működő berendezésekkel és rendszerekkel. Az egyetemek ezen célkitűzéseknek megfelelően vesznek részt az együttműködésben, és használják fel a megújulóenergia-park nyújtotta lehetőségeket.

Az NGYSZ Lovasterápiás Központja területén kialakított megújulóenergia-park, amely elsősorban a helyi szinten rendelkezésre álló megújulóenergia-források hasznosításához járul hozzá, lehetővé teszi a témával kapcsolatos új ismeretek megszerzését, új technológiák kidolgozását és bevezetését. A telepített berendezések emellett lehetővé teszik a „hálózatos” energiafüggőség csökkentését és a részleges villamosenergia önellátást.

A 16 hónap alatt kialakított projekt eredményeként a Lovasterápiás Központ energiaellátásának biztosítására egy komplex energiatermelő rendszer került kialakításra az alábbiak szerint:

  • Látogatóközpont (Gyermekmentő tulajdona)
  • Szerverből, tűzfalból, 12 munkaállomásból és 6 LCD kivetítőből álló informatikai rendszer, az üzemeléséhez szükséges szoftverekkel, operációs rendszerrel és liszenszekkel (Gyermekmentő tulajdona)
  • Bútorzat (Gyermekmentő tulajdona)
  • Energiatakarékos közvilágítás (Gyermekmentő tulajdona)
  • Látogatóközpont körüli parkolók, teraszok (Gyermekmentő tulajdona)
  • 12 db napkollektor (Gyermekmentő tulajdona)
  • 1 db 24 kW-os napelemes erőmű inverterrel, web-szerverrel, külső kijelzővel (Gyermekmentő tulajdona)
  • 1 db ELMOTO típusú elektromos motorkerékpár
  • 1 db Kalkhoff típusú elektromos kerékpár
  • Az energiapark működéshez szükséges erős- és gyengeáramú kábelezés (ELMŰ és NGYSZ közös tulajdona)
  • 1 db 200W-os mikro-vízerőmű a Mogyoródi patakon (ELMŰ tulajdona)
  • 1 db 15,6 kW-os napelemes erőmű inverterrel, web-szerverrel, külső kijelzővel (ELMŰ tulajdona)
  • 1 db 20 kW-os szélerőmű inverterrel, szabályozó automatikával, szünetmentes tápegységgel, optikai csatolóval (ELMŰ tulajdona)
  • 1 db 14 kW-os hőteljesítményű (fűtésre és hűtésre is képes) levegő-víz hőszivattyú szerelvényekkel, hőmennyiség-mérővel (ELMŰ tulajdona)
  • 1 db falitöltő és 1 db töltőoszlop villamos járművek töltésére (Type 2 csatlakozóval) (ELMŰ tulajdona)
  • 1 db Schuko-Type2 töltőkábel, 1 db Type1-Type2 töltőkábel, 1 db Type2-Type2 töltőkábel (ELMŰ tulajdona)
  • 1 db 40 kWh kapacitású, 20 kW-os teljesítményű vezérelhető töltésű és kisütésű akkumulátortelep (ELMŰ tulajdona)
  • 1 db RWE Smart Home bemutató rendszer (ELMŰ tulajdona)
  • 1 db időjárási adatgyűjtő rendszer (ELMŰ tulajdona)
  • A elemeket magukba foglaló számítógépes adatgyűjtő, felügyeleti és vezérlőrendszer (beleértve a Citect SCADA rendszert, valamint a mérő, érzékelő és beavatkozó eszközöket, valamint ezek kommunikációs összeköttetését) (ELMŰ tulajdona)
  • Szimulátorrendszer a történeti adatok vizsgálatához (ELMŰ tulajdona).

Mivel a megújulóenergia-forrásokra mind egy napon belül, mind éves szinten jelentős termelésingadozás jellemző, ezért az áramtermelő berendezéseken felül egy 20 kW-os maximális teljesítményű magas hatásfokú ipari akkumulátor-telepet, valamint egy intelligens energiafelügyeleti rendszert is kiépítettek.

A projekt részét képezi az ELMŰ-ÉMÁSZ által életre keltett elektromos mobilitás program népszerűsítése is, melynek keretében elektromosautó-töltőállomásokat is kiépítettek, valamint egy házvezérlési megoldás, a Smart Home (Okos Otthon).

A megújulóenergia-központ segítségével 2013 októbere óta a fóti Lovasterápiás Központ hozzávetőleg 6 millió forint értékű villanyt és gázt tudott megspórolni. A beruházás célja a Lovasterápiás Központ energiaellátásának biztosításán túl olyan kísérleti-kutatási terület létrehozása volt, ahol nem csak az áramszolgáltató, hanem a projektben részt vevő egyetemek oktatói és hallgatói is tapasztalatokat gyűjthetnek.