Hat magyarországi városból és környékéről, a Kárpát-medencéből Erdélyből, Felvidékről, a Vajdaságból, Horvátországból és Kárpátaljáról, összesen 85 településről érkeztek gyerekek, melyből 44 település magyarországi és 41 határon túli volt. Utazásuk, szállásuk és étkezésük költségét a szervezők állták.

Az ünnepség házigazdája Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt, aki az Országház kulcsát átadva egy napra átengedte a gyermekeknek a Parlament termeit.

A meghívott gyermekeket népszerű művészek, előadók karácsonyi műsora szórakoztatta.

Részt vehettek a Csodák Palotája programjain, válogathattak buborékfújás, arcfestés, lufihajtogatás és kézműves foglalkozások közül. Találkoztak neves sportolókkal és zenészekkel, illetve idegenvezetők kalauzolták őket végig az Országház nevezetességein és megtekinthették az Országgyűlési Őrség díszőrségváltását. A négyórás program összesen nyolc helyszínen zajlott.

141220_1301w.jpg

(A képre klikkelve egy galéria nyílik meg.)

A parlamenti főlépcső színpadán fellépett Kiskomáromi Zsombor, a 2011-es gyermekkarácsony elnöke a Vajdaságból, illetve a Ghymes és a Balkán Fanatik együttesek, a Budapesti Operettszínház társulata, Kocsis Dénes, Nádasi Veronika, Szabó Dávid, Vágó Detti, Vágó Zsuzsi, Veréb Tamás, akik részleteket adtak elő a közkedvelt Rómeó és Júlia, a Mozart, az Abigél és az Isten pénze című musicalekből.

A gyerekek neves sportolókkal is találkoztak: Wichmann Tamás kilencszeres kenu világbajnokkal, Czetl Fanni akrobatikus rock and roll bajnokkal, Dr. Hargitay András, olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszóval, Dr. Wladár Sándor, olimpiai bajnok, Európa-bajnok, világbajnok ezüstérmes úszóval, Erdei Zsolt ökölvívó világbajnokkal, Fábián László, olimpiai bajnok, öttusázóval, Lengyel Zsófia Éva, válogatott paratriatlonistával és Partics Katalin világbajnok öttusázónővel.

A négyórás programot Gubás Gabi és zenekarának „Puff Ancsi karácsonya” című előadása, Ghymes zenekar majd a Bab Társulat műsora és az Országgyűlés Őrség díszőrségváltásának bemutatója tette még látványosabbá.

A program végén ünnepély s ajándékátadásra is sort került, Kövér László, az Országgyűlés elnökének és Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnökének részvételével.

A búcsúajándékok kiosztása közben a határon túlról érkezett moldvai csángó gyerekek karácsonyi dalokat adtak elő.

Az idei karácsonyi rendezvényt támogatta a Coca-Cola HBC Magyarország Kft., a CO-OP Hungary Zrt., a Csodák Palotája Nonprofit Kft., az EMOS HU Kft., az E.On Hungária Zrt., az Erzsébet Utalványforgalmazó Kft., a HunGast Management Zrt, a Kossuth Kiadó, a Magyar Pékszövetség, a Reneszánsz Zrt., a Spar Magyarország Kft., a Szabad Tér Színház, a Szatmári Konzervgyár Kft., és a Székelyföldi Legendárium.