Idén huszonkilencedik alkalommal várja a kicsiket és nagyokat a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) és Budapest Főváros Önkormányzata, közös, kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvényére a budapesti Városligetbe. Az 1990 óta évente megrendezett programra idén május 25-26-án kerül sor. A Gyermekmentő Szolgálat közhasznú karitatív szervezetként fontosnak tartja, hogy a hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő gyerekek és családjaik belépődíj fizetése nélkül, színvonalas, kulturált programokon vehessenek részt, hiszen sokuknak erre egész évben csak itt nyílik alkalmuk. A már hagyományos, és a szervezők legnagyobb örömére igen népszerű programra tavaly közel 400 000 gyermek és felnőtt látogatott ki a Városligetbe.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és Budapest Főváros Önkormányzata együtt, szponzorok bevonásával finanszírozzák a gyermeknapi rendezvényt.

Térkép

A Szolgálat 2019-ben is külön meghív a gyermeknapi rendezvényre közel 500 nehéz sorsú gyermeket magyarországi – pécsi és pápai – intézményekből, illetve a határon túlról: Erdélyből, Csángóföldről, Felvidékről, Vajdaságból és Kárpátaljáról. A vendég gyerekek utazási, szállás- és étkezési költségét a Szolgálat teljes mértékben vállalja.

Kép_1

Kép_5

Kép_2

Kép_4

A kétnapos rendezvényen 45 helyszínen, 3 színpadon neves, népszerű művészek, zenészek és egyéb közreműködők várják az érdeklődőket, változatos, minden korosztályt megszólító programokkal. A 4000 példányban készült 44 oldalas gyermeknapi programfüzetet és a 10 000 példányszámú szórólapot a helyszínen terjesztik a szervezők. Az érdeklődők ezen kívül közel 200 plakátról és újsághirdetésekből is tájékozódhatnak a programokról.

Kép_2

Az OTP Bank már 25 éve a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat főtámogatója, így számos jótékonysági program megvalósulásához nyújtott és nyújt továbbra is segítséget. A legnagyobb magyarországi pénzintézet az NGYSZ egészségügyi programját és orvosi rendelőjének működését is támogatja. A bank 1995-ben mozgó fogorvosi rendelőnek átalakított autóbuszt vásárolt a Szolgálatnak, amelynek fenntartását azóta is biztosítja. A Gyermekmentő fogászati busza évek óta jelen van a gyermeknapi rendezvényen, ahol a két nap alatt várhatóan mintegy nyolcszáz gyermek fogait vizsgálják meg a szervezet önkéntes fogorvosai. A busz ezen kívül évente több magyarországi és erdélyi településre látogat el, ahol az önkéntes fogorvosok a rendszeres ellátásban nem részesülő gyermekek fogászati szűrését és kezelését végzik, valamint szájhigiénés felvilágosítást nyújtanak. A mobil rendelőben dolgozó fogorvosok tavaly 5103 Magyarországon és a határon túl élő gyermek fogait vizsgálták meg, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat hagyományos erdélyi útja során pedig a megvizsgált gyermekek fogászati kezelését is elvégezték.

Az OTP Bank Kalandparkban az OTP Fáy András Alapítvány általános iskolásoknak szóló programját mutatja be. Interaktív pénzügyi játékokkal, érdekes fejtörőkkel és nyereményekkel várja a gyerekeket az OK Projekt keretein belül.

Kép_6

Idén Budapest Európa Sportfővárosa is csatlakozott a programhoz, ennek kapcsán Gyermeknapi Sportszigetet hoztunk létre, ahol több sportolóval is találkozhatnak a látogatók május 26-án, vasárnap:

WichmannTamás kilencszeres kenu világbajnokkal, Partics Katalin junior világbajnok öttusázóval,  Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok, harmincegyszeres világbajnok kajakozónővel, Polgár Judit sakkozó, nemzetközi nagymester, nyolcszoros sakkolimpikonnal, Erdei Zsolt világbajnok félnehézsúlyú profi ökölvívóval, Komáromi Tibor háromszoros világbajnok, olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok birkózóval, Kótai Mihály magyar profi ökölvívóval és Bedák Pál magyar ökölvívóval.

A Gyermeknapi Sportsziget célja, hogy egy sportmozgásokkal összekötött gyermeknapi rendezvényen, felhívjuk a szülők és a gyermekek figyelmét a sport, a mozgás jelentőségére, sportágaktól függetlenül. A rendezvényen játékos formában mutatják be a sportágukat a képviselők. Mindezen túl Domonkos Gábor vezetésével 14 órától rapid sakkversenyt is tartunk. 

Az alábbi egyesületek képviselik magukat:

A BVSC-Zugló asztalitenisz-szakosztálya, a Vasas és a Monor SE birkózó szakosztálya, a Budapesti Honvéd Sportegyesület, Judo és Öttusa szakosztálya, a BVSC-Zugló kézilabda szakosztálya, a BKV Technikai és Tömegsportklubok Egyesülete, a Zrínyi Miklós Kick-box Akadémiája, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, a Magyar Vívó Szövetség és a Magyar Golf Szövetség.

Meglepetés vendégek, bemutatók, játékok, ajándékok, teszik színesebbé a Gyermeknapi Sportsziget rendezvényt.

Idén 5. alkalommal találkozhatnak a gyerekek a Városligetben a Mercedes-Benz Hungária Kft. MobileKids programjával, amely játékos formában hívja fel a 4-10 éves korosztály figyelmét a biztonságos közlekedés fontos kérdéseire, illetve szórakoztató módon tudatosítja a gyerekekben azokat a közlekedési magatartásformákat, melyek az önálló közlekedéshez szükségesek. A MobileKids sátorban KRESZ-teszttel, biztonságos közlekedéssel kapcsolatos játékokkal, egyedi kézműves foglalkozással, valamint egy életnagyságú MoKi-bábbal várják a gyerekeket.

A Mercedes-Benz már 28 éve támogatja a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkáját, számtalan nagyszabású jótékonysági akció keretében összesen mindeddig már több mint 120 millió forinttal segítette az NGYSZ tevékenységét. Tavaly az Élhető Jövő Park számára készíttettek újrahasznosított reklámponyvából ülőgarnitúrát, valamint Lewis Hamiltonnal, Palvin Barbarával és a 10. születésnapját ünneplő Fashion Streettel közösen 3.390.000 Ft-ot gyűjtöttek egy exkluzív rendezvény keretében a szervezet számára.

Kép_2

A Liget Budapest Art Park a Szépművészeti Múzeummal és a Magyar Zene Házával karöltve számos izgalmas gyerek- és családbarát programmal érkezik a Városligeti Gyermeknapra: kézműves foglalkozásokkal, hangszerkészítő és „hangszersimogató” játékokkal várjuk a családokat.

A Gyermekmentő már május 25-én, szombaton színpadi műsorokkal várja a Ligetbe látogatókat. A Kis Napozóréten felállított színpadon fellép a Budapesti Operettszínház, a New Dance World, a FittMóka családi zenés torna, a Csudatáska Társulat, a Holle Anyó Színház és a Blinky Ball Kid-Ball Csoport.

Május 26-án, vasárnap ugyanitt látható Mikola Péter, a New Dance World, az Angel Táncstúdió, a Baross Imre Artistaképző, a Madách Táncművészeti Iskola, a FittMóka családi zenés torna, a Réparetekmogyoró Társulat és a Blinky Ball Kid-Ball Csoport.

Kép_9

A rendezvény egyik legszínesebb és leglátogatottabb programja a Napozórét két oldalán berendezett Nemzetek Utcája, ahol a Budapesten akkreditált nagykövetségek és kulturális intézetek várják május 26-án, vasárnap az európai és a távolabbi kultúrák, népi szokások és hagyományok iránt érdeklődőket. Az eseményen – egyedülálló módon – lehetőség nyílik a követségek, illetve a kulturális intézetek munkatársaival és azok családtagjaival közösen játszani, táncolni, énekelni vagy beszélgetni, és ily módon megismerni az adott ország kultúráját, szokásait.

A Nemzetek Utcája Színpadán (Napozórét) zenés, táncos bemutatók teszik még színesebbé a vasárnapot: keleti táncbemutatók, orosz néptáncbemutató és latin dalok lesznek műsoron, továbbá a Csíkszentdomokosi Ifjúsági Fúvószenekar és a Fenyőcskék csíkszentdomokosi tánccsoport lép fel együtt.

A Nemzetek Utcájában összesen 33 ország, az Európai Bizottság képviselete és az Országgyűlés vesz részt változatos programokkal: Egyesült Arab Emírség, India, Indonézia, Japán, Katar, Kína – ELTE Konfuciusz Intézet, Oroszország, Madagaszkár, Mongólia, Törökország és az Ibér-Amerikai Országok Magyarországi Közössége (23 ország).

Az Országgyűlés gyermeknapi sátraiban és a sátrak előtt rajz- és színezőverseny, országházi kirakós játék, paravánfotózás, kvízkérdések az Országgyűlésről és az Országházról, valamint egyéb érdekességekről, az Országházat ábrázoló képeslap kiszínezése és postázási lehetősége, ügyességi játékok várnak minden érdeklődőt.

A gyermeknapi sátrakban a látogatók megtekinthetik az Országgyűlési Őrség egyenruháit, rendfokozatait és díszkardjait, és lehetőség lesz közös fényképezkedésre is.

A Készenléti Rendőrség interaktív díszelgési bemutatójával, a Magyar Honvédség katonai rendész bemutatóval, különleges ruházati és díszelgő bemutatóval csatlakozik az idei rendezvényhez, színes előadásokkal, fegyver- és harckocsi-bemutatókkal várja az érdeklődőket az Olof Palme sétánynál, a Királydomb előtt.

A Biztonságos Internet Sátor immár 11. éve fogadja az érdeklődőket a biztonságosabb internethasználat témakörébe tartozó számítógépes és kvízjátékokkal, vetélkedőkkel, hasznos tanácsokkal.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az európai Safer Internet Programban (SIP) konzorciumvezetőként, tudatosság-növelő központként a gyermekek, szülők és tanárok felvilágosítását, a program népszerűsítését tűzte ki célul. Szeretné elérni, hogy az országban minél több felhasználó böngészhessen biztonságos körülmények között, illetve azt, hogy probléma esetén az érintettek tudják, kihez fordulhatnak. Egyszerre kell felhívni a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre, és megteremteni azok orvoslásának, illetve a segítségnyújtás lehetőségét, de tanítani kell a gyermekeket az internet előnyeire is.

Szervezetünk 2019-től működteti a hotline-t is, ahol a felhasználók bejelenthetik a káros és illegális tartalmakat. www.biztonsagosinternet.hu

A SIP programban partnerek:

  • Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány: Lelkisegély-vonal és online tanácsadás gyerekeknek, 116-111, www.kek-vonal.hu

A részletes Városligeti Gyermeknapi program megtalálható a www.gyermekmento.hu weboldalon.

Gyermekmentő Szolgálat Gyermekszínpada 

Kis Napozórét, május 25., szombat 10:00-18:30, május 26., vasárnap 10:00-18:00

Május 25., szombat 10:00-18:30

 

Időpont

Program

10:00-10:30

FittMóka családi zenés torna

11:00-11:45

Csudatáska Társulat - családi koncert

12:00-12:30

Blinky Ball Kid-Ball Csoport előadása

12:30-13:00

FittMóka családi zenés torna

13:15-14:00

Holle Anyó Színház előadása

14:00-14:30

FittMóka családi zenés torna

15:00-15:45

New Dance World táncbemutatója

15:45-16:15

FittMóka családi zenés torna

16:30-17:15

Réparetekmogyoró Társulat

 

17:30-18:30

Budapesti Operettszínház fiatal sztárjai filmslágereket adnak elő - Kálmán Petra, Maros Bernadett Eszter, Zámbó Brigitta, Cseh Dávid Péter és Horváth Dániel  szórakoztatják a gyerekeket és gondoskodnak a vidám hangulatról.

 

 Kép_5

Május 26., vasárnap 10:00-18:00

 

Időpont

Program

10:00-10:30

FittMóka családi zenés torna

11:00-11:20

Baross Imre Artistaképző - Artista Show

11:30-12:15

Mikola Péter gyermekműsora

12:30-13:00

Hullahopp karika bemutató és verseny

13:30-14:15

Cimbora Együttes gyerekműsora

14:40-15:20

Madách Táncművészeti Iskola műsora - művészeti vezető: Sárközi Gyula

15:30-16:00

New Dance World táncbemutatója

16:00-16:30

Angel Táncstúdió bemutatója

16:30-18:00

Teljes Boldog Család programja- kerekasztal beszélgetés és sztárok

 

Nemzetek Utcája Színpada

Napozórét, május 26., vasárnap 10:00-16:00

 

Időpont

Program

 

 

10.00-10.30

Radoszty (Öröm) Ének-Tánc Együttes/ orosz táncok ének aláfestéssel

10:40-11:00

Japán "Yosikoi" zenés-táncos bemutató

11.00-12:45

Ibero Amerikai országok bemutatkozása

12:45-13:10

Astangajóga

13:10-13:40

Kínai Nemzeti Kulturális és Művészeti Egyesület / kínai néptánc, tradicionális hangszerek, "Arcváltozás" és kung-fu bemutatója

13:50-14:10

Kínai Nagykövetség tánc és kung-fu bemutatója

14:10-14:40

Indonézia színes programja

15:00-15:30

India zenés, táncos műsora

15:30-16:00

Törökország bemutatkozik

16:15-17:00

Csíkszentdomokos

            Kép_10                                                                        

 A széles programkínálaton túl vásárosok és kereskedők várják az idelátogatókat, kedvező árakkal és különleges portékákkal.

A rendezvény minden érdeklődő számára ingyenes.

A rendezvény célja

A rendezvény elsődleges célja, hogy tartalmas és kulturált szórakozási, tanulási és sportolási lehetőséget nyújtson a gyermekek, fiatalok és családjaik számára, lehetővé téve mindenkinek, hogy belépődíj fizetése nélkül vegyen részt a több tucatnyi változatos programon. A rendezők bíznak benne, hogy a gyermekek érdeklődési körüknek megfelelően további ötleteket kapnak a küszöbön álló nyári szünidő értelmes eltöltéséhez.

TÁMOGATÓK

Fő támogatók: Budapest Főváros Önkormányzata, Liget Budapest Projekt, OTP Bank Nyrt., Mercedes-Benz Hungária Kft.

Kiemelt támogatók: Budapesti Operettszínház, Civil Szolgálat, Coca-Cola HBC Magyarország Kft., Colgate-Palmolive Magyarország, ELMŰ-ÉMÁSZ, Elevenpark Kft., Európai Unió, Magyar Nemzeti Bank, EU Safer Internet Program, Waberer's International Nyrt.

További támogatók: Ági Szörp, BKV Zrt., Magyar Honvédség, Ice ’N’ Go Kft., Máltai Lovagrend, Készenléti Rendőrség, Minipolisz, Possible, Prevital, Smile Palacsinta, Városi Tömegközlekedés Történeti Egyesület, Vitézi Rend

Fő médiatámogatók: Ringier Axel Springer Magyarország, Blikk, Trend FM

Médiatámogatók: Csak a Nőknek Magazin, IMEDIA Kft., MAHIR Cityposter Kft., Manoprogram.hu, Nemzeti Sport, Picur Rádió

A Biztonságos Internet Sátor programjait támogatja:

az ABACUSAN STÚDIÓ, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, a BRFK, a Gyermekek Szövetsége, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, a Mobil OFF, Élmény ON mozgalom, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Telenor Magyarország, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, a Tudatos Ifjúságért Alapítvány, az UPC Magyarország és a WITSEC.

Részletes gyereknapi program