2014-ben a szervezet önkéntesei a két út során több mint 10 000 vizsgálatot végeztek, a szűrővizsgálatok eredményeképp 23 gyermek magyarországi műtétjére és gyógykezelésére került sor és 60 gyermek jutott ingyenesen szemüveghez. Az NGYSZ gyermek-neurológusa ezen túlmenően folyamatosan támogatja munkájával a szervezet által felújított csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központot.

 

fog02w.jpg 

 

A korábbi évekhez hasonlóan a Gyermekmentő mozgó fogászati busza is csatlakozik az úthoz, melyben szűrik, illetve szükség esetén kezelik a gyerekek fogait. A mobil rendelőben dolgozó fogorvosok tavaly összesen 9300 iskolás és óvodás gyermek fogait vizsgálták meg. Ebből Erdélyben 220 fogászati kezelést és csaknem 2300 szűrést és szaktanácsadást végeztek. A magyarországi szegényebb településekhez hasonlóan sajnos a határon túli elmaradottabb régiókban élő gyermekek fogazata is elkeserítően rossz állapotban volt. Bár Erdélyben fejlődést és látható eredményeket tapasztaltak – ami a több éve tartó, évente kétszeri szűrésnek és kezelésnek is köszönhető –, a helytelen étkezési szokások – pl. cukros üdítők fogyasztása - és a helytelen szájápolás miatt még mindig sok gyermeknek szuvasodik a foga.

A fogorvosok így különösen nagy hangsúlyt fektettek a megelőzésre, a fogvédelemre és a helyes fogmosási technikák bemutatására. 

 

IMG_0237w.jpg 

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nőgyógyászati szűrőkamionja is csatlakozik az egyhetes körúthoz. A mobil rendelőben dolgozó orvosok szűréseket, vizsgálatokat végeznek és tanácsadást tartanak. 2014-ben közel 800 nőgyógyászati szűrést végeztek. Az októberi vizsgálatoknál 4 esetben derült fény súlyos elváltozásra/betegségre, ahol azonnali műtéti beavatkozásra volt szükség, 10 esetben gyógykezelésre, esetlegesen műtéti beavatkozásra, 73 esetben gyógyszeres terápiára volt szükség. A szükséges műtéteket, gyógykezeléseket a csíkszeredai és a székelyudvarhelyi kollégák végzik el, akikkel jó szakmai kapcsolatot ápolunk.

Mindez mutatja, milyen fontos a megelőzés, a rendszeres szűrővizsgálatok.

 

IMG_0594_kende_luca_w.jpg

 

A nőgyógyászati szűrőkamion fenntartását a Waberer’s Zrt. biztosítja, ők végzik a műszaki karbantartást, szervizelést is.

 

Az orvos-csoport látogatásával egy időben idén is sor kerül a hagyományos erdélyi gyermek és ifjúsági focikupára Csíkszentdomokoson, melyet a korábbi években a legendás Aranycsapat utolsó tagja, a Gyermekmentő Szolgálat Sport Bizottságának elnöke, Buzánszky Jenő vezetett. Az ő tiszteletére a sporteseményt ezentúl Buzánszky Jenő Erdélyi Focikupának nevezik el. A korábbi évekhez hasonlóan a győztes csapatokat a Gyermekmentő Szolgálat vendégül látja a Budapest Főváros Önkormányzatával közösen szervezett budapesti Városligeti Gyermeknapon.

 

A Gyermekmentő Szolgálat útját idén is segíti az OTP Bank, amely 1994 óta az NGYSZ főtámogatója. Kiemelten támogatja a Gyermekmentő Szolgálat egészségügyi programját, így a májusi erdélyi orvosi körúthoz is ingyenesen biztosít két kisbuszt, egy kamiont és gépkocsivezetőket. A Buzánszky Jenő Erdélyi Focikupa nyertes csapatainak ajándék labdákat ajánl fel.

 

A magyarországi gyakorlathoz hasonlóan a romániai OTP bankfiókokban is adományládákat helyeztek ki, az ezen keresztül befolyt összeg az NGYSZ Romániai Egyesület munkáját segíti.

 

Az idei erdélyi úthoz a Mercedes-Benz Hungária Kft. ismét a Szolgálat rendelkezésére bocsát egy mikrobuszt és egy terepjárót, az Oracle Magyarország pedig egy további gépjárművet.