68 magyarországi településről, valamint a Kárpát-medencéből, Erdélyből, a Felvidékről, a Vajdaságból, Horvátországból, Kárpátaljáról és Burgenlandból, összesen 79 határon túli településről érkeztek gyerekek. Utazásuk, szállásuk és étkezésük költségét a szervezők állták.

Az ünnepség házigazdája Kövér László, az Országgyűlés elnöke volt, aki az Országház kulcsát átadva, egy napra átengedte a gyermekeknek a Ház termeit.

IMG_0075_k_w.jpg

(A képre klikkelve egy galéria nyílik meg)

A 850 gyermekeket népszerű művészek, előadók karácsonyi műsora szórakoztatta. A négyórás program összesen nyolc helyszínen zajlott:

A parlamenti főlépcső színpadán fellépett az EMMI Kórusa a Ghymes együttessel, a Budapesti Operettszínház előadói - Vágó Bernadett és Kocsis Dénes -, akik népszerű musicalekből énekeltek részleteket. Kovács Kati, Rúzsa Magdolna és Malek Andrea slágerekkel, karácsonyi dalokkal szórakoztatták a gyerekeket.

A vendégek játszhattak a Csodák Palotája játékaival, fotózkodhattak a kitelepült fotókabinban, fújhattak óriásbuborékot, hajtogathattak vicces lufi-figurákat, kézműveskedhettek és az arcfestők szebbnél-szebb maszkokat varázsoltak rájuk.

Idegenvezetők mutatták be nekik az Országház nevezetességeit, és megtekinthették az Országgyűlési Őrség díszőrségváltását.

A gyerekek több neves sportolóval is találkoztak: Wichmann Tamás kilencszeres kenu világbajnokkal,  Erdei Zsolt ökölvívó világbajnokkal, Partics Katalin junior világbajnok öttusázóval, Szász Emese olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes párbajtőrvívóval, Csipes Tamara olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar kajakozóval, Polgár Judit nemzetközi sakk nagymesterrel, kétszeres női sakkolimpiai bajnokkal, Juhász Roland válogatott labdarúgóval, Wladár Sándor olimpiai bajnok úszóval,  Varga Dániel olimpiai és világbajnok vízilabdázó, Czetl Fanni és Király Ádám akrobatikus rock and roll bajnok párossal és Lengyel Zsófia Éva, válogatott paratriatlonistával.

161217_1528_k_w.jpg

(A képre klikkelve egy galéria nyílik meg)

A négyórás programot Gubás Gabi és zenekarának „Bergengóciából jöttünk” című előadása tette még emlékezetesebbé, ráadásul a gyerekek közös fényképeket is készíthettek Süsüvel.

A program zárásaként Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke, valamint a rendezvény támogatói a csíki gyerekek énekei kíséretében osztották ki az ajándékokat a gyerekek részére.

Az idei karácsonyi rendezvényt támogatta a BASF Hungária Kft., a Coca-Cola HBC Magyarország Kft., a CO-OP Hungary Zrt., a Csodák Palotája Nonprofit Kft., Erzsébet Táborok, az  E.On Hungária Zrt., az Impact Communications Kft., a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, a Magyar Pékszövetség, a METRO Kereskedelmi Kft., a Penny Market, a Smile Palacsinta, a Spar Magyarország Kft., a Szabad Tér Színház és a Szatmári Konzervgyár Kft.