A Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központjának területén 2012 óta működik az Élhető Jövő Park, ahol tiszta környezetben alkalmaznak megújuló energiát és más környezetbarát technikai megoldásokat. Az innovációs projekt üzemeltetője az E.ON és a Gyermekmentő, akik mindketten nagy súlyt helyeznek az előremutató mintaprojektek megvalósítására. Az energetikai cég ennek szellemében tartja fenn modern technológiai eszközeit az Élhető Jövő Parkban, melyeket a megállapodás aláírói energetikai témájú tapasztalatszerzésre, adatgyűjtésre, kísérletezésre, oktatási, kutatás-fejlesztési, valamint kísérletezési célokra használnak. A BME egyik kiemelt kutatási területe a fenntartható energetika. Az egyetem hallgatói és kutatói valós körülmények között tapasztalják meg a jövő okoshálózatának elemeit, és használhatják az Élhető Jövő Park nyújtotta lehetőségeket.

Dr. Kövér László, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület elnöke köszöntőbeszédében elmondta: Az E.ON az együttműködés keretében már vagy 5 évvel ezelőtt nálunk tesztelte azt az energiatakarékos közvilágítási rendszert, ami forgalommentes időszakban spórol az energiával. Nekünk volt először az országban olyan autótöltőnk, amellyel az autót nemcsak tölteni lehet, hanem az energiát vissza is lehet táplálni a hálózatra. De még sorolhatnám, hogy melyek azok a teljesítmények a Gyermekmentő Szolgálat részéről, amelyek engem, mint a Gyermekmentő Szolgálat magyarországi elnökét, büszkévé tesznek” – fogalmazott a házelnök.

BME EON aláírás2

Dr. Czigány Tibor, a BME rektora az együttműködés egyik eredményét emelte ki: több mint 20 diplomamunka, illetve tudományos dolgozat készült az Élhető Jövő Parkban folytatott kutatásokról, olyanok által, akik ma már a hazai energetikai ipar elismert szereplői. Hozzátette: az egyetem dupla célt teljesít az összefogással: az egyik a családok, gyerekek támogatása, a másik a fenntarthatóság. Tavaly a BME elnyerte a családbarát munkahely címet és baba-mama szobájuk is vannak. A „Fenntartható BME” programban 4 munkacsoportot hoztak létre, ahol energetikával, újrahasznosítással, közlekedéssel és szolgáltatásokkal foglalkoznak.

Dr. Guntram Würzberg, az E.ON Hungária Csoport elnök-vezérigazgatója beszédét azzal kezdte, hogy három kulcsfontosságú területen valósul meg az együttműködés. Első eleme, hogy a cég a következő két évben is támogatni fogja a Gyermekmentőt. Évente 21,5 millió forinttal segítik a Szolgálat gyermekeket segítő munkáját, a gyermeknapi és karácsonyi rendezvényeket, a lovasterápiás tevékenységét és az egyéb szociális tevékenységeit. „Biztos vagyok benne, hogy a közösen finanszírozott programok jelentős hatással lesznek az érintett gyermekek életére”- hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató. Másodsorban folytatják az Élhető Jövő Park működtetését, ami értékes lehetőséget kínál számukra, hogy kisebb energetikai kísérleti projekteket teszteljenek, így új tudást és tapasztalatokat szerezve. Végül megújítják együttműködésüket a BME-vel is, lehetővé téve hallgatóik és oktatóik számára, hogy a parkot kutatási és oktatási célokra használják. „Hiszünk abban, hogy a jövő a fiataljainkon múlik, ezért elkötelezettek vagyunk a különböző oktatási programok mellett, mint például a technikusok duális képzése, a jövő generáció oktatásának támogatása – zárta gondolatait.

BME EON aláírás3

Dr. Edvi Péter, az NGYSZ alapító elnöke úgy fogalmazott, hogy ez az együttműködés az ész, a jóindulat és a gyakorlat szerencsés és gyümölcsöző találkozása, ahol a Műegyetem tudományos kvalitásai, az E.ON szakmai gyakorlata és a Gyermekmentő segíteni akarása együttesen jót és újszerűt hoz létre. Büszkén kiemelte ő is a diplomamunkákat, amelyek azt mutatják, hogy az ország jövője a mai fiatalság oktatásában rejlik.

Deli Daniella, az Energiaügyi Minisztérium klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta, Magyarország jövője a zöld energia, ezért támogatják a legmesszemenőbbekig az Energiaügyi Minisztérium részéről is ezt az együttműködést. „Ezáltal nem csak a megállapodás résztvevői, valamint a Lovasterápiás Központ részesül a megújuló energia nyújtotta előnyökből, de a nemzeti energetikai, klímapolitikai és környezetvédelmi intézkedéseink kidolgozásához is nagyban hozzájárulnak a megszerzett tapasztalatok, adatok. Az együttműködés így tehát a jövő generációit, a gyermekeket és fiatalokat szolgálja, nem csak közvetlenül most, a jelenben, hanem közvetetten a jövőben is” – fogalmazott.

Fotók: Gordon Eszter.