Íme, az idei SID előadói:

Dr. Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnöke - 10:35-10:55 (Kisterem) 

Előadása témája: „A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egyik legfontosabb feladata a gyermekek online térben való védelmének előmozdítása, amelyet hatósági és egyéb eszközökkel is igyekszik biztosítani. Az előadás célja annak bemutatása, hogy a közvetlen tilalmak felállításán túl milyen egyéb eszközök állnak a médiahatóság rendelkezésére a digitális gyermekvédelem területén.”

Előadása címe: A gyermekvédelem aktuális kérdései a médiaszabályozásban

Koltay András_SID2024

Kálmán György, IT biztonsági vezető tanácsadó, OTP Bank - 10:35-10:55 (Kisterem) 

Előadása témája: internetes csalások; miért nem tudunk teljes biztonsággal megoldani elektronikus átutalásokat, milyen tipikus elkövetések vannak; a mesterséges intelligencia használata milyen védelmi és milyen támadási funkciókkal szolgálhat ezekben az esetekben.

Előadása címe: Adathalászat és a mesterséges intelligencia

Kálmán György_SID

Mészégető Mária, újságíró, kommunikációs szakértő, a Hello Szülő! platform főszerkesztője - 10:55-11:15 (Kisterem) 

Előadása témája: a Telekom legújabb, családokat segítő platformja. A Hello Szülő oldal célja, hogy a digitális kor szülői kihívásaira adjon szakértői válaszokat és teret a nyílt párbeszédre. A platformon rengeteg okos módszert, praktikus tudást, cikket, interjút, podcast adást és videós tartalmat találhatnak az érdeklődő családok.

Előadása címe: Hello Szülő - A platform, ahol jótól kérdezel

Mészégető Mária

Solymos Ákos, oktatási üzletágvezető, Quadron Kibervédelmi Szolgáltató Kft. - 11:30-11:50 (Kisterem)

Előadása témája: melyek a legfontosabb témakörök, amiket a gyerekekkel mindenképpen át kell beszélni, amikor a szülő hozzáférést ad az internethez? Ezek a témakörök maga az eszközhasználat, az internet legfontosabb kockázatai, és azok a veszélyek, amiket a gyerek elronthat és akár törvénysértést is elkövet. (sexting, online zaklatás, kibeszélés)

Előadása címe: Digitális nevelés, biztonságos online világ gyermekeink számára

Solymos Ákos_SID

Bereczki Enikő, ifjúsági és generációs szakértő, mentálhigiénés szakember - 11:50-12:10 (Kisterem) 

Előadása témája: Mit tehetnek a szülők azért, hogy megóvják a pornográf tartalmaknak való kitettségtől a gyerekeket, illetve felkészítsék őket a netes szexuális ragadozókkal szemben?

Előadása címe: „Szülők, hol vagytok?”

Bereczki Enikő_SID

Rónaszéki Péter, ügyvezető partner, Fortix Consulting Kft. – 12:10-12:30 (Kisterem)

Előadása témája: Az előadás célja, hogy felhívja a figyelmet a digitális kor kihívásaira, és konkrét javaslatokat nyújtson a szülők számára. Témák: internetes zaklatás (Cyberbullying), online adatvédelem, káros tartalmak, online csalások és átverések, internetfüggőség

Előadása címe: Kattintások közötti kihívások, szülői stratégiák a digitális korban

Rónaszéki Péter

Az előadásokkal párhuzamosan a gyerekeknek internetbiztonsággal kapcsolatos foglalkozást tartunk.

Olyan kérdésekre kaphatnak választ például, hogy milyen kockázatokat rejt, ha felcsatlakoznak nyílt wifi hálózatokra, illetve a pendrive-ok és a nyilvános USB porton keresztüli töltés veszélyeit is bemutatjuk nekik. A gyerekek 5 csoportba lesznek beosztva, és technológiában jártas mentorok segítik őket a feladatok során.

Az idei mentorok:

-           Soós Enikő (WITSEC)

-           Szabó Zoltán (Fortix)

-           Szigeti György (Nemzeti Nyomozó Iroda)

-           Turányi Tatjána (Quadron)

-           Katona Fanni (NGYSZ)

A Gyermekmentő Szolgálat az eseményhez kapcsolódva minden évben pályázattal is ösztönzi a fiatalokat. Idén társasjáték-készítő pályázatot hirdetett, amelynek ünnepélyes eredményhirdetése és az ajándékátadás a SID egyik fénypontja lesz.

A részletes program ITT ELÉRHETŐ.

További információ: https://www.saferinternet.hu/

A Biztonságos Internet Nap célja, hogy csaknem 200 országban ugyanazon a napon hívja fel a figyelmet az internet szükségességére, előnyeire és veszélyeire. Ez a nap lehetőséget teremt arra is, hogy a gyerekeket olyan hasznos tartalmak létrehozására buzdítsa, amelyeket később a családban, iskolában, majd a munkájuk során is tudnak használni. A hazai program felelőse a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által üzemeltetett magyar Safer Internet Center. Szervezetünk 2019 óta saját Hotline-t is működtet, amelyen keresztül a felhasználók bejelenthetik a káros és illegális tartalmakat: www.biztonsagosinternet.hu.