2022 áprilisában indul útjára a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat fogászati szűrőbusza, az OTP Bank Fogászati Roadshow keretében. A Szolgálat önkéntes fogorvosai a koronavírus-járvány előtti évekhez hasonlóan idén is több vidéki városban és a fővárosban terveznek ingyenes fogászati szűrést és szaktanácsadást gyermekek részére. A programot az OTP Bank mellett idén is támogatja a Colgate-Palmolive Magyarország.

Kép_1

Áprilisban az OTP Bank Fogászati Roadshow keretében három helyszínre gurul be a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat mozgó fogászati rendelője. Április 5-én Szombathely, 26-án Pécs, 28-án Solt lesz a szűrés helyszíne. Esetleg Tiszakóród. Az összesen 19 állomásos roadshow 2022. október közepéig tart.

A buszban dolgozó önkéntes fogorvosoknak sajnos évek óta rossz tapasztalatai vannak a gyermekek fogainak állapotáról és fogápolási szokásairól. A tavalyi szűrésen megjelent gyerekeknek átlagosan több mint a felének volt szuvas foga, volt olyan helyszín, ahol ennél is rosszabb volt az arány.  Ezért is tartja fontosnak az NGYSZ és a programot támogató OTP Bank, hogy minden évben egyre több gyerek vegyen részt fogászati szűrésen és szájhigiéniai oktatáson.

Tavaly több mint 2000 gyerek fogait vizsgálták meg. Idén az ukrajnai menekült gyerekek fogait is vizsgálni fogják a Gyermekmentő Szolgálat önkéntes fogorvosai.

Kép_4

A Colgate-Palmolive Magyarország által ajándékozott fogkefék és fogkrémek motiválják a gyerekeket. Sok településen ráadásul azért is fontos az ilyen jellegű ajándék, mert előfordul, hogy a gyermekeknek nincs saját fogkeféjük, vagy nem tudják azt rendszeresen, három havonként cserélni.

Az autóbuszból kialakított mozgó fogászati rendelőt az OTP Bank adományozta a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak 1995-ben. A rendelőben a szervezet önkéntes fogorvosai ingyenes fogászati szűrést, kezelést, szaktanácsadást és szájhigiéniai felvilágosító munkát végeznek Magyarországon és határon túli területeken. Megmutatják a gyerekeknek a helyes fogápolás módszereit, technikáit, mindezt játékos formában, hogy a gyerekek megtapasztalhassák, nem kell félniük a fogorvostól, a fogászati vizsgálattól. A roadshow több helyszínén arcfestők szórakoztatják a vizsgálatra várakozókat.

Kép_5

Az OTP Bank Fogászati Roadshow áprilisi időpontjai és helyszínei

(A szervezők a programváltozás jogát fenntartják):

 

Dátum

Program címe

Program helyszíne

2022. április 5., kedd, 9-14 óra

Fogászati szűrés és szaktanácsadás

Vas Megye SZC Gépipari és Informatikai Technikum,
9700 Szombathely, Rohonci út 1.

2022. április 26., kedd 10-16 óra

Fenntarthatósági témahét

PTE Gyakorló Ált. Iskola és Gimnázium - Deák Ferenc Gimnázium és Ált. Iskolája,
7624 Pécs, Őz utca 2.

2022. április 28., csütörtök, 9- 16 óra

Egészségnap

Solti Vécsey Károly Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola,

6320 Solt, Kossuth Lajos utca 60.


Az OTP Bank társadalmi felelősségvállalási programjában már 28. éve kiemelt hangsúlyt kap a Gyermekmentő Szolgálat egészségügyi tevékenységének támogatása, amelynek része a minden évben megszervezett OTP Bank Fogászati Roadshow szájhigiénés szűrő- és oktatóprogram. A mozgó fogászati rendelő támogatása mellett a bank műtétek, gyógykezelések és fejlesztések finanszírozásával is segíti a Szolgálat munkáját.

Kép_3

Fotó: Gordon Eszter