Ebben a négy napban a lovasterápiához kapcsolódó legújabb kutatási eredményekről, speciális és jógyakorlatok bemutatásáról és azok alkalmazásáról lesz szó. A konferencia elméleti részének – előadások, kerekasztal-beszélgetések, poszterek - helyszíne az Eiffel Műhelyház, a negyedik, gyakorlati napnak a Gyermekmentő Szolgálat fóti Lovasterápiás és Oktató Központja ad otthont. 29 országból várjuk a vendégeket a konferenciára.

Az előadásokon – plenáris ülésen és hat szekcióban – szó lesz többek között a lóasszisztált pszichoterápia területén alkalmazott kezelésekről, technikákról, a különböző fogyatékosságokról és tünetekről, oktatásról, és a lovasterápiás lovak kiválasztásával és kiképzésével kapcsolatos kérdésekről. Olyan országok is bemutatkoznak, ahol még csak most vannak alakulóban a nemzeti lovasterápiás szövetségek.

A plenáris üléseken négy kiemelt meghívott előadó szerepel: Dúll Andrea környezetpszichológus, intézetvezető egyetemi tanár (HU), Octavia Brown, a Centenary Egyetem professzor emeritusa (USA), Pebbles Turbeville, a Horses and Humans Research Alapítvány ügyvezető igazgatója (USA), valamint Peter Holzmüller gyógytornász, a Bajorországi Vöröskereszt szervezetfejlesztési vezetője (GER), a magyar lovasterapeuta-képzés kiemelkedő oktatója.

HETI honlap2

A kerekasztal-beszélgetések mindig egy-egy témára fókuszálnak, mint például a nyelv- és beszédfejlődési problémák, a lóasszisztált szolgáltatások társadalmi elfogadottsága és a lóasszisztált pszichoterápia.

A szakmai összetartozáson túl közösségi kapcsolódásra is lehetőség nyílik a nyitó fogadáson, illetve a záróvacsorán és az azt követő zenés-táncos búcsúösszejövetelen, az Európa Rendezvényhajón.

A világkonferenciára készül el a Magyar Lovasterápia Szövetség és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat gondozásában megjelenő kötet, melynek címe A pszichológiai lovasterápia. Tanulmányok”. A két szervezet lovasszakkönyv-sorozatának hiánypótló darabjában 14 szerző – lovasterápiával foglalkozó pszichológusok, gyógypedagógusok, lovas oktatók – 19 tanulmánya foglalkozik ezzel a viszonylag fiatal területtel. A könyv pszichológus szerzőinek többsége az MLTSZ akkreditált képzésén végzett lovasterapeuta.

HETI honlap3

A konferencia részletes programja a Magyar Lovasterápia Szövetség https://www.lovasterapia.hu/ és a HETI hivatalos honlapján is megtalálható: https://heticongress.org/

Az alábbi támogatóinknak köszönjük a segítséget: Magyarország Kormánya, Belügyminisztérium, Magyar Telekom, MBH Bank, E.ON Hungária, OTP Bank, Waberer’s International, SB Dynamic Kft., Trend Fm, radiocafé 98.0, Dobosi Birtok, Erenbau Kft.