A Magyar Lovasterápia Szövetség a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat védnökségével és támogatásával 2010. szeptember 10. és 12. között, immáron hatodik alakalommal szervezi meg nemzetközi és hazai Díjlovas Versenyét, valamint ezzel párhuzamosan Lovasterápiás Versenyét. A rendezvény fő támogatója az OTP Bank.

 

Helyszín: NGYSZ Lovasterápiás Központja
Fót, Vörösmarty tér 2.
(a Károlyi István Gyermekközpont területén áthajtva érhető el)
A verseny időpontja: 2010. szeptember 10-12.

 

Az előző évekhez hasonlóan idén is nemzetközi keretek között zajlik a Díjlovas Verseny, melyre 145 lóval neveztek hazai és külföldi lovasok.

 

A háromnapos Díjlovas Verseny résztvevői a következő versenyszámokban indulhatnak a nemzeti (CDN) versenyen: alapalapfokú - (A6, A7), könnyűosztályú- (L3, L7, L9), középosztályú díjlovaglásban  (M7, M8, M9), illetve nehéz osztályos feladatokban mérhetik össze tudásukat.

 

A nemzetközi (CDI***) versenyen a Szent György-díj, OTP Nagydíj, OTP Nagy Díj Special, OTP Nagy Díj Kűr, Intermediate I., Intermediate II., valamint Intermediate I. Kűr versenyszámok kerülnek megrendezésre.

 

Idén két új versennyel is bővül a program:
A Wintermühle Kupa Országos Döntő – Ács József Emlékversenyt is a Magyar Lovasterápia Szövetség Díjlovas Versenye és Lovasterápiás Versenye (CDI***, CDN-B) keretében rendezik meg. A verseny a CDN versenykiírásában rögzítettek szerint zajlik az A6, A7, L3, L7, M3, M5 versenyszámokban.
A Fiatal Lovak Bajnokságában díjlovagló feladat 4 éves és 5 éves lovak számára került kiírásra.

 

A Lovasterápiás Versenyen - szeptember 11-12-én -  ügyességi pályán hiperaktív, tanulásban-, illetve értelmileg akadályozott gyerekek számára önálló lovaglás kerül megrendezésre. Szombaton a Jámbor Vilmos Emlékverseny keretében egy csapatversenyre kerül sor. A versenyzőknek vezetett lovon különböző ügyességi feladatokat kell végrehajtaniuk. A gyógypedagógiai voltizsálás versenyszámra hiperaktív, tanulásban akadályozott, illetve értelmileg akadályozott gyermekek nevezhetnek. A versenyzők lehetőséget kapnak, hogy egy szabadon választott témában - melynek szereplője a  ló - bármilyen darabot, mesét vagy történetet adjanak elő.

 

A tervek szerint szombaton kerül sor a látássérült gyermekek versenyszámaira is: ügyességi feladatokra vezetett lovon és a gyógypedagógiai voltizsálásra. A németországi Schön Klinika ezen verseny keretén belül 300 000 Ft pénzdíjat ajánlott fel a Vakok Intézete számára.

 

Az idei versenyen is lesz meglepetés-szám, melyen egészséges és sérült lovasok indulhatnak. A versenyszámmal a szervezők célja a „közös versenyzés” fontosságának hangsúlyozása.
A Lovasterápiás Versenyre a szervezők mintegy 116 fő gyermeket várnak kísérőikkel együtt.

 

„A rendezvény célja a szövetség munkáján keresztül a lovasterápia és a lovassport minden ágának népszerűsítése,  a versenyzési lehetőség megteremtése sérült gyermekek és fiatalok számára, valamint a lovasterápia, mint kiegészítő terápiás eljárás népszerűsítése, és a benne rejlő fejlesztési lehetőségek bemutatása.” – mondta Bozori Gabriella, a Magyar Lovasterápia Szövetésg lovasterapeutája.
„A Magyar Lovasterápia Szövetség fontosnak tartja, hogy az egészséges és a gyógypedagógiai lovaglásban, valamint a hippoterápiában résztvevő gyermekek együtt, párhuzamosan tudjanak szerepelni, versenyezni.” – tette hozzá.
A Nemzetközi Díjlovas Verseny összdíjazása 6300 euró, vagyis 1 764 000 Ft, a Nemzeti Versenyé 710 000  forint, a Lovasterápiás Versenyé pedig 2 650 000 Ft.

 

A Lovasterápiás Verseny összdíjazása tudatosan magasabb, mint a Nemzetközi Díjlovas Versenyé.
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a pénzdíjjal nemcsak a lovasterápiás versenyen sikeresen szereplő csapatokat, az őket felkészítő iskolákat és intézeteket szeretné támogatni, hogy szakmai munkájukat jobb feltételek között végezhessék, hanem a díjlovaglás népszerűsítéséhez is szeretne hozzájárulni.

 

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által 1997-ben alapított Magyar Lovasterápia Szövetség fő célja a lovasterápiával, mint komplex egészségügyi és pedagógiai célú prevencióval, habilitációval, és rehabilitációval foglalkozó intézmények és személyek országos szintű összefogása, a lovasterápiával foglalkozó szakemberek képzése, továbbképzése. Az elmúlt években sikerült a lovasterápiás munka hazai normáit, szabályait kidolgozni, úgy, hogy azok megfeleljenek a nemzetközi előírásoknak is.

 

A rendezvény sikeres lebonyolítása érdekében a Lovasterápiás Versenyen a Magyar Lovasterápia Szövetség számos tagja vesz részt segítőként és szervezőként.
A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat közismert tagjai személyesen vállalnak védnökséget házigazdaként az egyes versenyszámokban, valamint a versenydíjak átadásában.

 

Az esemény főtámogatója, az OTP Bank, amely társadalmilag felelős vállalatként elkötelezett segítője az értéket hordozó, közösségi, nemzeti ügyeknek. A legnagyobb magyarországi hitelintézet nemcsak ennek a versenynek a megrendezését támogatja évek óta, hanem más hazai lovasversenyeket is annak érdekében, hogy ezzel is ráirányítsa a társadalom figyelmét a terápiás lovaglás fontosságára. Az OTP Bank több éve szponzora a december eleji OTP Bank Lovas Világkupának, - ahol a fogathajtás, a díjugratás, valamint a díjlovaglás nemzetközi és hazai kiválóságai mérik össze tudásukat - hozzájárulva ezzel a nagy múltú magyar lovaskultúra nemzetközi népszerűsítéséhez is.

 

A pénzintézet számára a sport mellett fontos az egészségmegőrzés is. Az idei OTP Roadshow keretén belül az OTP Fogászati busz - amely évek óta járja nyaranta az országot - ingyenes fogászati szűrésének nyolcadik állomása az NGYSZ Fóti Lovasterápiás Központja lesz, ahol a Díjlovas Verseny helyszínén szeptember 10-én (péntek) és 12-én (vasárnap) 9 és 17 óra között a szervezet önkéntes fogorvosai ingyenes fogászati szűrést, szaktanácsadást és oktatást végeznek. Munkájukat  arcfestők, kézművesek és animátorok segítik, akik ezzel igyekeznek enyhíteni  a gyermekek félelmét a fogászati vizsgálattól.

 

A Vodafone Magyarország idén először vesz részt az eseményen. A mobilcég a Lovasterápiás Verseny keretén belül a szeptember 12-én a Gyógypedagógiai voltizsálás hiperaktív gyermekeknek rendezett versenyszám névadója.
A Vodafone felelős társadalmi szereplőként elkötelezett támogatója olyan programoknak és szervezeteknek, amelyek a közösségek építését, az oktatást vagy a biztonságos életet segítik. Ezért is írt alá 2010 májusában hosszú távú együttműködést a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal, melynek keretén belül a lovasverseny mellett hozzájárul az Európai Unió által működtetett biztonságos internet - Safer Internet Plus - program népszerűsítéséhez, oktatásához is.

 

A verseny kiemelt támogatói közé tartozik még a Qaestor Csoport, aki idén több versenyszámot is támogat, illetve az Allianz Hungária Biztosító Zrt. is, aki a verseny biztosításáról gondoskodik.

 

Az idei versenyre  a Magyar Lovasterápia Szövetség honlapja is - www.lovasterapia.hu – megújul és szebb külsővel jelentkezik. A változás célja az volt, hogy a szervezet áttekinthetővé, felhasználóbaráttá tegye a honlapot, így megkönnyítve a gyors információszerzést az MLTSZ alapvető működéséről, munkájáról, tevékenységéről és adatairól.

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk ingyenes rendezvényünkön!

 

Budapest, 2010. szeptember 9.

 

Bővebb információ és részletes versenykiírás a www.lovasterapia.hu oldalon található.

 

Program:

 

2010. SZEPTEMBER 10.  – PÉNTEK

 

7.30 A6 – 2. pálya
Házigazda: Csáky László, az NGYSZ alelnöke
8.15  Szent György díj – 1. pálya
Házigazda: Peter Holzmüller, az NGYSZ tagja, a Vogtareuth- i Schön Klinika részlegvezetője
12.00 M3 – 2. pálya
Házigazda: Wichmann Tamás, az NGYSZ Sportbizottságának tagja, kenu világbajnok
13.00 Intermediate II. – 1. pálya
Házigazda: Dr. Körmendy-Ékes Judit, az NGYSZ tagja, jogász
14.30 L3 – 2. pálya
Házigazda: Dr. Körmendy-Ékes Judit, az NGYSZ tagja, jogász
15:00  M7 – 1. pálya
Házigazda: Vass Lajos, a Magyar Állami Operaház főigazgatója

 

2010. SZEPTEMBER 11.  – SZOMBAT

 

7.15 A7 – 2. pálya
Házigazda: Janza Frigyes, az  NGYSZ tagja, vezérőrnagy
7.30 Fiatal lovak bajnoksága 1-2, döntő – 1 pálya
Házigazda: Dr. Marie-Theres Thiell, az ELMŰ Nyrt. és az ÉMÁSZ Nyrt. Igazgatóságának elnöke és az RWE Hungária Kft. ügyvezető igazgatója
10.35 Intermediate I. – 1. pálya
Házigazda: Járai Zsigmond, az NGYSZ tagja, a CIG Pannónia Életbiztosító Zrt. Felügyelő Bizottságának elnöke
12.00  M5 – 2. pálya
Házigazda: Tarsoly Csaba, az  NGYSZ tagja, a Quaestor Csoport elnök-vezérigazgatója
14.15  OTP Nagydíj – 1. pálya
Házigazda: Dr. Kövér László, az NGYSZ Magyar Egyesület elnöke, az Országgyűlés elnöke
14.30  L7 – 2. pálya
Házigazda: Pataki Ági, az NGYSZ tagja, filmproducer
16.10  M8 – 1 pálya
Házigazda: Buzánszky Jenő, az NGYSZ Sportbizottságának elnöke, az Aranycsapat tagja, olimpiai bajnok focista

 

LOVASTERÁPIÁS VERSENY – 3. pálya

 

10.15 Lovasterápiás Verseny megnyitója
Házigazda: Dr. Edvi Péter, az NGYSZ elnöke
10.30 Önálló lovaglás ügyességi pályán hiperaktív gyermekeknek – A pálya
Házigazda: Dr. Varga Péter Pál, az NGYSZ tagja, a Budai Egészségközpont és az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatója
10.30 A Schön Klinika versenye: Ügyességi feladatok vezetett lovon látássérült gyerekeknek - B pálya
Házigazda: Dr. Varga Péter Pál, az NGYSZ tagja, a Budai Egészségközpont és az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatója
11.05 Önálló lovaglás ügyességi pályán, tanulásban akadályozott gyerekeknek – A pálya
Házigazda: Dr. Varga Péter Pál, az NGYSZ tagja, a Budai Egészségközpont és az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatója
11.35 A Schön Klinika versenye: Gyógypedagógiai voltizsálás látássérült gyerekeknek - B pálya
Házigazda: Dr. Varga Péter Pál, az NGYSZ tagja, a Budai Egészségközpont és az Országos Gerincgyógyászati Központ főigazgatója
14.00 Jámbor Vilmos Emlékverseny
Házigazda: Dr. Kövér László, az NGYSZ Magyar Egyesület elnöke, az Országgyűlés elnöke
17.00  Előadás szabadon választott témában, melynek főszereplője a LÓ
Házigazda: Dr. Szepesi György, az NGYSZ Sportbizottságának szóvivője

 

2010. SZEPTEMBER 12.  – VASÁRNAP

 

7.30 Fiatal lovak bajnoksága 3-4, döntő – 1. pálya
Házigazda: Harrach Péter, az NGYSZ alelnöke, országgyűlési képviselő, a KDNP frakcióvezetője
8.00  L9 – 2. pálya
Házigazda: Szalai Annamária, az NGYSZ tagja, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke
10.30 Intermediate I. Kűr – 1. pálya
Házigazda:  Tarlós István, az NGYSZ tagja, a FIDESZ MPP budapesti frakciójának vezetője
13.00 Közös Díjlovas és Lovasterápiás Verseny – 1. pálya
Csapatkapitányok: Dr. Lévai Anikó, az NGYSZ alapító tagja
Tarlós István, az NGYSZ tagja, a FIDESZ MPP budapesti frakciójának vezetője
13.45 M9 – 2. pálya
Házigazda: Bánki Erik, az NGYSZ kuratóriumi tagja, az Országgyűlés Sport- és Turizmusbizottságának elnöke
14.00 OTP Nagydíj Speciál – 1. pálya
Házigazda: Gubás Gabi, az NGYSZ tagja, színésznő
16.00 OTP Nagydíj Kűr – 1. pálya
Házigazda:  Nagy Zoltán Péter, az OTP Bank Nyrt. Marketing igazgatóságának ügyvezető igazgatója

 

LOVASTERÁPIÁS VERSENY – 3. pálya

 

8.30 Önálló lovaglás ügyességi pályán értelmileg akadályozott gyerekeknek – A pálya
Házigazda: Kuncze Gábor, az NGYSZ alelnöke
8.30  Díjlovaglás lépésben – B pálya
Házigazda: Kuncze Gábor, az NGYSZ alelnöke
9.00 Díjlovaglás ügetésben
Házigazda: Kuncze Gábor, az NGYSZ alelnöke
9.20  Gyógypedagógiai voltizsálás tanulásban akadályozott gyermekeknek – A pálya
Házigazda:  Kuncze Gábor, az NGYSZ alelnöke
9.20  Vodafone Magyarország versenyszáma. Gyógypedagógiai voltizsálás hiperaktív gyerekeknek – B pálya
Házigazda: Kuncze Gábor, az NGYSZ alelnöke
11.15  Gubás Gabi mesél a gyerekeknek – 3. pálya
13.00 Közös Díjlovas és Lovasterápiás Verseny – 1. pálya
Csapatkapitányok: Dr. Lévai Anikó, az NGYSZ alapító tagja
Tarlós István, az NGYSZ tagja, a FIDESZ MPP budapesti frakciójának vezetője
14.00  Gyógypedagógiai voltizsálás tanulásban akadályozott gyermekeknek
Házigazda: Sógor Csaba, az NGYSZ tagja, Európa Parlamenti képviselő
14.00 EMKA versenyszáma. Gyógypedagógiai voltizsálás értelmileg akadályozott gyerekeknek – B pálya
Házigazda: Sógor Csaba, az NGYSZ tagja, Európa Parlamenti képviselő
16.40 Lovasterápiás Verseny eredményhirdetés
Házigazda: Dr. Lévai Anikó, az NGYSZ alapító tagja

Lovasterápiás verseny eredményei:

1. HELYEZÉS

MAGYAR LOVASTERÁPIA SZÖVETSÉG - FÓT

56 pont

2. HELYEZÉS

JÓ ÚTON – LÓHÁTON ALAPÍTVÁNY – SZENTES

30 pont

3. HELYEZÉS

KAPASZKODÓ ALAPÍTVÁNY - PÁKOZD

29 pont

4. HELYEZÉS

CSIKÓ CSAPAT - KAPOSVÁR

28 pont

5. HELYEZÉS

DANILÓ SE - BUDAPEST

25 pont

6. HELYEZÉS

ARANYOSSY ÁGOSTON ÁLTALÁNOS ISKOLA ALAPÍTVÁNY – HÓDMEZŐVÁSÁRHELY

25 pont

7. HELYEZÉS

SZÍV ÉS KÉZ ALAPÍTVÁNY - JUTA

24 pont

8. HELYEZÉS

ÉLTES MÁTYÁS NEVELÉSI-OKTATÁSI KÖZPONT - MOSONMAGYARÓVÁR

13 pont

9. HELYEZÉS

DURÁCZKY JÓZSEF FEJLESZTŐ ÉS MÓDSZERTANI KÖZPONT – MOSONMAGYARÓVÁR

12 pont

10. HELYEZÉS

KÁROLYI ISTVÁN GYERMEKKÖZPONT -FÓT

11 pont

11. HELYEZÉS

ÉRDI EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT – ÉRD

10 pont

12. HELYEZÉS

ODÚ – MANÓK CSAPATA - SZEGED

6 pont

13. HELYEZÉS

BÁRCZI GUSZTÁV MÓDSZERTANI KÖZPONT ÉS NEVELÉSI TANÁCSADÓ – KAPOSVÁR

5 pont

14. HELYEZÉS

TELJES ÉRTÉKŰ ÉLETÉRT ALAPÍTVÁNY – KAPOSVÁR

3 pont

15. HELYEZÉS

VÁNDOR ÉS VACKOR LOVASTERÁPIÁS ALAPÍTVÁNY - NAGYMAROS

0 pont